Опасна ли е Пауловния за природата?

1. Опасна ли е пауловния за природата?

На този въпрос ще ви отговоря , като се позова на отговора на наш сътрудник в САЩ , отговорил на същото запитване:

 

“Добър ден… Интересувам се от отглеждане на пауловния, или томентоса, или каталпафолия, но трябва да ви попитам за нивото на токсичност на растението преди да поръчам семена от вас. През свободното си време аз помагам в група за спасяване на водни птици. Живея на 10 акра, с един акър езеро, в югоизточен Тексас. Моите водни птици имат достъп почти до целия ми имот (лебеди, патици), освен това има голям брой диви водни птици и други животни, които живеят или посещават имота ми. Прочетох в нечий уебсайт, че пауловния има токсични свойства, но не пишеше какви и как. Дали семената или листата са отровни, ако се погълнат? С всички тези животни в Тенеси, съм сигурна, че много сърни и птици са имали достъп и до семена, и до листа. Бихте ли ми казали, дали пауловния ще бъде опасна или не за моите и дивите птици и животни. БЛАГОДАРЯ ВИ !!! Карън С. ”

Благодарим за Вашия интерес и за добрия въпрос. Краткият отговор е не, не ми е известно.

Ето и моите причини. Не  зная много за дивите животни. Освен това, аз изучавам, наблюдавам и отглеждам пауловния от 1988 г. И да, аз също бях прочел лоши неща за пауловния в интернет. Най-вече, колко е агресивна. Това не е вярно! Тя не е родом от Северна Америка. Изискванията за растежа й ограничават способността й да е нещо повече от допълнително растение на други видове. Някои хора искат местни видове. Всичко останало не им харесва. Че е токсична е нещо ново за мен. Би било добре, ако ми посочите сайта, за да мога да прочета по-подробно. Това е, което съм научил през годините, за това опасна ли е пауловния за природата.

● Китайците хранят добитъка си с листата.

● Сърните ядат растящите листа и пъпки. Снимката отляво показва изядено от сърна. Погледнете отблизо и ще видите нараняването, както и порастването на нови пъпки.

● Въпреки че имат малка хранителна стойност, аз съм виждал малки птици да взимат семена от разсадниците през есента.

● Аз лично съм ял млади, крехки, 8 седмични листа от пауловния в миналото. Не съм имал никкви оплаквания. Те са вкусни, приличат на спанак или маруля!

Надявам се, че съм полезен.

Дейвид Сътън

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.