Въпроси

Въпроси

 

1. Отровна ли е пауловния за природата?

Paulownia опасна за природата?

 

Добър ден… Интересувам се от отглеждане на пауловния, или томентоса, или каталпафолия, но трябва да ви попитам за нивото на токсичност на растението преди да поръчам семена от вас. През свободното си време аз помагам в група за спасяване на водни птици. Живея на 10 акра, с един акър езеро, в югоизточен Тексас. Моите водни птици имат достъп почти до целия ми имот (лебеди, патици), освен това има голям брой диви водни птици и други животни, които живеят или посещават имота ми. Прочетох в нечий уебсайт, че пауловния има токсични свойства, но не пишеше какви и как. Дали семената или листата са отровни, ако се погълнат? С всички тези животни в Тенеси, съм сигурна, че много сърни и птици са имали достъп и до семена, и до листа. Бихте ли ми казали, дали пауловния ще бъде опасна или не за моите и дивите птици и животни. БЛАГОДАРЯ ВИ !!! Карън С.

Благодарим за вашия интерес и за добрия въпрос. Краткият отговор е не, не ми е известно.

Ето и моите причини. Лично аз завърших Университета по Земеделие в Ноксвил през 1976г. Специалността ми е Дива природа и риби. Така че зная много за дивите животни. Освен това, аз изучавам, наблюдавам и отглеждам пауловния от 1988 г. И да, аз също бях прочел лоши неща за пауловния в интернет. Най-вече, колко е агресивна. Това не е вярно! Тя не е родом от Северна Америка. Изискванията за растежа й ограничават способността й да е нещо повече от допълнително растение на други видове. Някои хора искат местни видове. Всичко останало не им харесва. Че е токсична е нещо ново за мен. Би било добре, ако ми посочите сайта, за да мога да прочета по-подробно. Това е, което съм научил през годините, за това опасна ли е пауловния за природата.

● Китайците хранят добитъка си с листата.

● Сърните ядат растящите листа и пъпки. Снимката отляво показва изядено от сърна. Погледнете отблизо и ще видите нараняването, както и порастването на нови пъпки.

● Въпреки че имат малка хранителна стойност, аз съм виждал малки птици да взимат семена от разсадниците през есента.

● Аз лично съм ял млади, крехки, 8 седмични листа от пауловния в миналото. Не съм имал никкви оплаквания. Те са вкусни, приличат на спанак или маруля!

Надявам се, че съм полезен,

 

 

2. Лош разсад ли се получава от семенно развъждане? Прочетох, че клонирането е по-добро.

 

Лош разсад ли се получава от семенно развъждане?

 

(отгоре) Това дърво пауловния е 51 см в диаметър и над 20 м високо.
Отгледано от семе.

 

Природата в действие!

(вляво) 360 см; 1 сезон отглеждане на клонинг на  Elongata
(вдясно) същият клонинг 50 см височина, 1 сеон

Лош разсад ли се получава от семенно развъждане? Прочетох, че клонирането е по-добро.

Семенното развъждане не произвежда лош разсад! Просто може да не получите разсада, който искате. Генетичният фенотип е истинският въпрос, не здравето на разсада! Със семената получавате и характеристики на екземпляра, за които няма да знаете по-рано от петата до 20тата година. С клононгите, нищо не е неясно. Получавате точно копие на дървото майка. Тъканните култури не са нищо повече от клонирани дървета, които са били дублирани с микро-размножаване. Старомодният метод за клониране са кореновите резници.

Например, някои хора искат да отглеждат пауловния бавно за японските пазари; не ви трябва дърво с „върховен растеж”. Бихте искали дърво с генетика, според която да влага енергията си за производство на семена, а не на дървен материал (бавен расреж). По този начин годишните дървесни пръстени могат да варират от 6 до 8 на 2,54 см.

Може да ви трябва дърво, по-устойчиво на слънчево изгаряне, или на високо съдържание на глина и малко поливане, или засушаване, или пък с повече растеж в краищата и т.н. Трябва да знаете добрите качества на клонинга преди да го куппите!

Относно семената, има три неща в тяхна полза.

1.) Те са евтини! За инвестициите, колкото по-малко пари се инвестират първоначално, толкова по-лесно се прави печалба.

2.) Получавате разнообразие от генетика/видове. Ако се посадят на гъсто, дърветата най-подходящи за това място и за вашите нужди може да се селектират докато растат. Останалите може да отсечете.

3.) След като се грижите за тях от семена, вие контролирате тяхното здраве. Нямате проблеми с нараняване по време на транспортиране. Може да получите много здрав разсад!

Лично аз съм отглеждал и двата вида разсад. Това, което съм открил е, че дърветата от семена са се справяли и по-зле, и по-добре от клонираните. В повечето случаи, качествените семена произвеждат качествени дървета, което се равнява на ‘великите клонинги’ от интернет, и дори понякога ги изпреварват. Установил съм, че изборът и подготовката на нивата оказва най-голямо влияние върху резултата.

Това, което искам да отбележа е: ПОЧТИ ВСЯКА ПАУЛОВНИЯ ИМА ГЕНЕТИЧНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ЗА БЪРЗ РАСТЕЖ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ГОДИНИ, НО ГЕНЕТИКАТА НЕ Е НАЙ-ВАЖНИЯ ФАКТОР, А САМО ЕДИН ОТ НЯКОЛКО. Изборът на нива(дълбочина на почвата, дренаж, посока към слънето, защита от вятъра) е също толкова важен за добрата скорост на растеж, заедно с продължителността на сезона на растеж, плодородие, влажност, контрол на плевелите! Причината за слабия растеж на лявата снимка е почвата. На лявата снимка почвата отгоре е дълбока и рохкава. На втората снимка имаше малко повърхностна почва с много твърда отдолу. Общо взето, ако вашата пауловния не расте както очаквате, може вината да не е в растението! Пауловния е много чувствителна на избора на място. Всяко място, освен идеалното, ще има драматичен ефект върху бързината на растеж. Получих само 45см от този конинг на елонгата. Добрата генетика не може да поправи неподходящото място!!!

Крайният резултат е, че ако опитате с клонинги, трябва да сте сигурни, че дървото майка е най-доброто за вашите нужди и те трябва да оправдаят високата си цена! Ниската цена на семената прави по-лесно достижима пачалбата. Ако не е сигурно… започнете тест със семената. След като дърветата се покажат, изберете тези, които искате, изровете част от корените им в периода на застой, и воала, имате техните клонинги. Възвръщаемостта на капитала е важният въпрос!

 

3. Коя е най-добрата пауловния за дървен материал?

Дървен материал от Paulownia?

След повече от 20 години, аз все още се уча. Тук в щатите, elongata е най-често срещаното дърво за дървен материал. Въпреки това и четирите вида, които предлагам стават чудесни дървета за дървен материал.

Трябва внимателно да съчетаете дървото с климата. Tomentosa може да понесе най-студеното време, зони (6а -12С). Elongata може да се отглежда в зона 6б или (7а -18 до -15С). Fortunei само в зона 10 (-1 до 1.7С). За бърз растеж тук в щатите, елонгата е най-честият избор на юг. Томентоса е по-подходяща за по-студените климати, където сезона на растеж е по-кратък. За Индонезия, където температурите рядко достигат до замръзване, фортуней ще е най-добрият избор. Просто изберете дървото според климата!

4. Защо не може или не трябва да използвате слънчева или изкуствена светлина, за да ги накарате да покълнат. Бихте ли обяснили защо не може да използваме и слънчева светлина, освен че не може изкуствена?

Пауловния има нужда от светлина

Защо не може или не трябва да използвате слънчева или изкуствена светлина, за да ги накарате да покълнат. Бихте ли обяснили защо не може да използваме и слънчева светлина, освен че не може изкуствена?

Високо налягане

Натриево осветление

 

GE измервател на светлина

Първо, нека кажа, че може да използвате слънчева светлина с изкуствено осветление. Това е, което използва природата. Обаче трябва да сте внимателни. В природата едно семенце от милиони може да премине през фазата на покълване. Моите инструкции са, за да намалите грешките и да подобрите покълването на семената; като имате пълен контрол на средата. Проблемът със слънчевата светлина е следният: може да варира през различните дни и часове. Понякога може да е твърде силна. Били ли сте някога в автомобил със затворени прозорци в средата на лятото, когато слънцето грее силно в безоблачен ден? Семената са покрити с  найлон, за да задържат влага. Едно силно, ярко слънце може да свари вашето семе. Ако държите да използвате слънчева светлина, използвайте перфориран найлон, който все пак ще пропуска светината, но няма да задържа топлината вътре. Силата на слънчевата светлина е толкова голяма, че семената ще получават достатъчно светлинна енергия, за да покълнат и израстат.

Второ, ще има много по-голяма загуба на влага всеки ден, без найлоновия предпазител, който да я задържа. За да преодолеете този проблем, най-добре е продължително да поливате разсада с дренаж. Ето как става това:

Нека разсадникът има дупки на дъното. Вземете още един съд със здраво дъно, който да се пълни с вода. Тези разсадници са обикновено 2-8 см дълбоки. Напълнете втория разсадник с вода от ¼ до ½ най-много. Вземете първия, който съдържа безпочвената смес и семената и го сложете върху втория. В началото той ще започне да плава, но после ще се опре в дъното. Редовно (преди да изсъхне сместа) добавяйте вода само във втория разсадник (не повече от ½ от обема му). Водата ще се всмуква от горния и ще го държи влажен постоянно. Не можете да преполеете малкия разсад пауловния през първите 3-4 седмици от процеса на покълване.

5. Каква е най-добрата формула за наторяване през първата фаза в оранжерия и каква е дозата в грамове за едно растение?

 

Наторяване на пауловния

Каква е най-добрата формула за наторяване през първата фаза в оранжерия и каква е дозата в грамове за едно растение?

Тор Miracle-Gro

(равна смес)

 

Blue Lab Combo Meter

Използвам еднородна смес с вода. Марката, която в момента използвам е Miracle-Grow. Преди съм използвал Peters. Най-важното нещо е, че която и да е марка еднородна смес с воден разтвор трябва да ви свърши работа.

Имам уред, който мери концентрацията. Поддържам го на 700 ppm (части на милион). Ако нямате уред да измервате концентрацията, другият вариант е да използвате инструкциите на пакета, но разделете торта на две (50%). Винаги можете да добавите още, ако пожелаете. Обаче не можете да я махнете, когато разсада ви започне да изгаря и да умира!

Никога не използвайте тор в началото! Смесите на пазара обикновено съдържат съвсем малко за покълване на разсад. Ако използвате… може да имате проблем. (Да, средата на покълване трябва да е толкова влажна през първите две седмици!)

Аз започвам да торя след като семената напълно са покълнали, което е обикновено след три седмици. Поливам с тази смес докато разсада придобие тъмно зелен цвят.

А в полето ви е нужен единствено азот. През 2010 сложих около 230г на 34/0/0 около всеки корен при засаждането. Точно до корена (не по-близо от 23 см от стъблото). Сложих втори път след около 6 седмици, 450г на 34/0/0. Разсада го изяде като бонбони и стана между 2 и 3,5 метра през този сезон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.